Geboorte

blog-thumb

De geboorte van een kind is een geschenk van Allah swt. Het is verantwoordelijkheid dat aan ouders wordt gegeven. Een van de rituelen voor het verwelkomen van een pasgeboren baby is aqiqah. Aqiqah is soennah van onze Profeet (vrede zij met hem), waarbij na de geboorte van het kind de ouders een vee gaat offeren. Hiermee tonen we onze dankbaarheid aan Allah voor de geboorte van het kind.

Naast het aangeraden ritueel, het slachten van een schaap, is er ook het knippen van het haar van het kind. PPME Den Haag faciliteert dit laatste tijdens de Indonesische bijeenkomst in het avondprogramma op zaterdag.

Hoe ziet dat eruit?

De aanwezigen die avond staan in een ruimte en lezen melodisch de Salawat nabi op. Tegelijkertijd lopen de ouders langs de aanwezigen. De ene ouder draagt de baby in de armen, de andere houdt een schaaltje vast met daarop een kommetje water, een schaartje en een doekje. Het is dan de bedoeling dat alle aanwezigen een stukje haar afknippen of een beetje bloemenwater op het hoofd van de baby strijken. Na deze avond kunnen de ouders thuis verder gaan met het volledig afscheren van het haar.

Wilt u voor uw baby een aqiqah bij PPME Den Haag? Of heeft u hierover vragen?